Stigma LGBT populacije

 

lgbt-a

U susret nastupajućoj paradi ponosa bilo bi potrebno napraviti osvrt na dosadašnje stanje u Crnoj Gori kada je u pitanju ova tematika.

Postoji veliki broj istraživanja sprovedenih od strane nevladinog sektora koji govori o zabrinjavajućem stanju kad je u pitanju homofobija u Crnoj Gori. Ovde ćemo navesti neke od tih istraživanja kao i dati preporuke kako raditi na uklanjanju stigme prema LGBT populaciji.

Rezultati istraživanja uglavnom pokazuju da je na ovom području i dalje zastupljeno sagledavanje homoseksualnosti kroz stigmu, pri čemu je homoseksualna populacija predmet kritikovanja, osuđivanja, izrugivanja, fizičkog i psihičkog zlostavljanja.

71% stanovništva u Crnoj Gori smatra da je homoseksualnost bolest i da pripadnici ove polupacije treba da se liječe, svaki drugi stanovnik slaže se i sa tvrdnjom da je homoseksualnost veoma opasna za društvo i da državne institucije treba da rade na njenom suzbijanju. 67% smatra i da je crkva u pravu što osuđuje pojavu homoseksualnosti. Najmanju toleranciju prema homoseksualcima izražava najstarija populacija, preko 60 godina starosti, penzioneri, kao i niže obrazovani, nižeg ekonomskog standarda, iz ruralnih područja, iz istočnog regiona. Rezultati drugih istraživanja pak navodi da crnogorsko stanovništvo reaguje tek pošto se pripadnici ove populacije javno oglase.

Kako istraživanja pokazuju da su stari, kao i neobrazovani oni koji dominantno vrše stigmatizaciju ove populacije neophodno je raditi sa ovom populacijom u cilju smanjenja stigme i prihvatanja LGBT populacije kao ravnopravnih članova zajednice.

Najefikasnije metode za smanjenje stigme jesu edukacija kritične populacije i direktan kontakt sa populacijom prema kojoj je stigma izražena, što je u ovom slučaju LGBT populacija.

Edukacija starih i neobrazovanih se uglavnom odnosi na proširivanje svijesti da su LGBT osobe, osobe koje zaslužuju ravnopravnost sa ostalim članovima zajednice kao i jednako tretiranje. LGBT populacija se susreće sa brojnim teškoćama u svakodnevnom funkcionisanju tako da najmanje što jedna zajednica može da pruži jeste razumijevanje i podrška kako bi i oni kao ravnopravni članovi zajednice ostavarili svoje potencijale.

Direktan kontakt pak čini da kritična populacija shvati da su i LGBT osobe takodje ljudi od krvi i mesa sa svojim unutrašnjim demonima kao i svi drugi, koji se teško uklapaju u zajednicu zbog konstantnog straha i nerazumijevanja na koje stalno nailaze. U većini situacija direktan kontakt dovodi do toga da se kod kritične populacije javi empatija i saosjećanje koje direktno dovodi do smanjenja stigma.

Tradicija i jak uticaj religije u Crnoj Gori, stvorili su atmosferu u kojoj LGBT osobe žive u strahu i primorane su da skrivaju svoje seksualno opredjeljenje. Rezultati istraživanja javnog mnjenja ipak nisu poražavajući u očekivanoj mjeri i pružaju nadu da je odgovarajućim informisanjem stanovništva moguće obezbijediti dostojanstven život pripadnicima LGBT populacije.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s