Kompleks majke

Arhetip majke prjungedstavlja osnovu takozvanog kompleksa majke. Iskustvo pokazuje da majka uvijek ima značajnu ulogu u porijeklu po
remećaja, naročito u infantilnim neurozama ili u neurozama čija etiologija nesumnjivo počinje iz ranog djetinjstva. U svakom slučaju instinkti djeteta su poremećeni i njegovi arhetipovi onda proizvode fantazije koje se postavljaju izmedju djeteta i njegove majke kao strani i često zastrašujući element. Recimo, ako dijete pretjerano anksiozne majke redovno sanja da je ona zastrašujuća životinja ili vještica, ti snovi ukazuju na rascjep u njegovoj psihi koja predstavlja predispoziciju za neurozu.

Uticaji kompleksa majke razlikuju se u zavisnosti od toga da li se javljaju kod sina ili kod ćerke. Tipični uticaji na sina mogu biti homoseksualnost i donžuanizam, a ponekad i impotencija. Kod homoseksualnosti sinovljeva cjelokupna heteroseksualnost vezana je za majku u nesvjesnom obliku; kod donžuanizma sin nesvjesno traži svoju majku u svakoj ženi koju sretne. Uticaji kompleksa majke kod sina mogu se vidjeti u ideologiji Kibela-Atis tipa: autokastracija, ludilo i rana smrt. Zbog razlike u polu sinovljev kompleks majke ne pojavljuje se u čistom obliku. Zato u svakom kompleksu majke pored toga arhetipa, značajnu ulogu ima i Anima imago seksualne dopune muškarca. Majka je prvo žensko biće sa kojim budući muškarac stupa u kontakt i ona ne može a da ne utiče, otvoreno ili prikriveno, svesno ili nesvjesno, na sinovljevu muškost, baš kao što sin zauzvrat postaje svjestan majčine ženskosti, ali na nju instinktivno i nesvjesno reaguje. Prema tome, u slučaju sina, jednostavni odnosi identiteta ili otpora i diferencijacije neprekidno su u vezi sa erotskim privlačenjem ili odbijanjem, što značajno komplikuje stvar.

Kompleks majke kod ćerke je jasan i nekomplikovan. Ovde se dogadja ili pretjerani razvoj ženskih instikata koji indirektno uzrokuje majka ili njihovo slabljenje sve do potpunog gašenja. U prvom slučaju prevaga instikata ćerku čini nesvjesnom njene ličnosti; u drugom instikti se projektuju na majku. Za sad se moramo zadovoljiti tvrdnjom da kompleks majke kod ćerke  ili prekomjerno stimuliše ili inhibira ženski instikt, dok kod sina ozledjuje muški instikt kroz neprirodnu seksualizaciju.

Pošto je kompleks majke uvijek pozajmljen iz psihopatologije, on je uvijek povezan sa idojom povrede I bolešću. Ipak ako ga izdvojimo iz uskog psihopatološkog okvira I damo mu šire značenje, možemo vidjeti I njegova pozitivna dejstva.  Tako muškarac sa kompleksom majke može imati lijepo diferenciran Eros umjesto homoseksualnosti ili kao dodatak homoseksualnosti. To mu daje veliku sposobnost za prijateljstvo, što često stvara veze žačudjujeće nežnjosti izmedju muskaraca I može čak sačuvati prijateljstvo izmedju polova  od predvorja nemogućeg dogadjaja. Muškarac može imati odličan ukus I estetsko osjećanje koje će biti obojeno ženskim tonom ili biti izvanredno darovit kao učitelj zbog svoje ženske pronicljivosti I umješnosti. On će vjerovatno imati osjećaj za istoriju, biti konzervativan na najbolji način I njegovati vrijednost prošlosti.

Na isti način, ono što u negativnom aspektu predstavlja donžuanizam može se pojaviti u pozitivnom obliku kao smjela I odlučna muškost; ambiciozna težnja ka višim ciljevima; suprotstavljanje svakoj gluposti, uskogrudosti, nepravdi I lijenosti; spremnost da se žrtvuje za ono što se smatra ispravnim.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s