Van Gog – život umjetnika

Vinsent Van Gog  je slikar koji se smatra jednim od najvećih slikara u istoriji evropske umjetnosti. Sva svoja djela (oko 900 slika i 1100 crteža) stvorio je u vremenskom roku od 10 godina što predstavlja izuzetnu produktivnost koja se može primjetiti kod  umjetnika. Kao što je poznato, Van Gogov rad je bio priznat tek pošto je preminuo a može se reći i da su čak i danas njegove slike dotižu najviše cijene na aukcijama.

Ono što može dosta doprineti razumijevanju Van Goga kao umjetnika jeste kolekcija njegovih pisama. To su bili dokazi o njegovoj iskrenosti, neposrednosti i čistoći umetničke duše i još jedan od pokaztelja njegovih osećanja i težnji kao i mogućnosti da određena stanja dočara i rečima a ne samo slikom. Postoji nekoliko prepiski u ovoj kolekciji, najistaknutije su prepiska sa njegovim bratom Teom, trgovcem umetničkim delima

Mi bismo više pažnje posvetili Vinstentovim psihološkim osvrtom na njegov rad i djela.

Čitajući knjge koje su se bazirale na osnovu Vinsentovih pisama bratu Teu, može se vidjeti da je Vinsent bio izdržavan od strane brata koji je imao stalan posao i bio ugledan u društu, nauprot Van Gogu koji nije imao prijatelje, koji nije imao dobar odnos sa ženskim polom. Kada se posvetio crtanju bio mu je potpuno predan, da je crtao nekoliko dana bez prestanka zaboravljajući da uopše uzme hranu.

Doktori su, kada je Vinsent odsjekao uvo i pao u bolničku postelju, utvrdili da se radi o epilepsiji.

Epilepsija se definiše kao hronični moždani poremećaj različite etiologije koja se karakteriše ponavljanim napadima nastalim zbog prekomernog pražnjenja moždanih neurona.
Epilepsija je stanje koje se karakteriše ponavljanim epileptičnim napadima dva ili više neprovocirana epileptična napada.

Epileptički napadi se ispoljavaju u toku različitih stanja ili bolesti koja direktno ili indirektno zahvataju mozak, kao što su metabolički poremećaji, infekcije, tumori mozga,
moždane trauma, hiperpireksija kod djece.

Čuveni neuropsihijatar Anri Gasto tvrdi da je Van Gog od svoje 34, do smrti u 37. godini bolovao od temporalne epilepsije, nastale jednostranim ili obostranim oštećenjem temporalnih djelova mozga. Van Gogov neuredan život, loši uslovi života u kojima je živio, česta upotreba alkohola, posebno aspinta koji je često koristio, smatra se da je prouzrokovao epiletpične napade kod Van Goga. Vinsentovi epileptični napadi su započeli epizodom kada je sebi odsjekao uvo, što je bilo veoma dramatično i za njega i za njegove prijatelje.

vin.jpg

Kada je odveden u bolnicu Vinsentu je dijagnostifikovana epilepsija sa halucinacijama i uznemirenosšću, doktor koji  ga je liječio smatrao je da je uzrokovana trovanjem alkohola.

U vrijeme u kojem je živio Van Gog nije bilo velikog izbora ljekova za liječenje epilepsije. Van Gog je liječen bromom uz opijume, što mu je i pomagalo da nema česte napade, njegovo stanje se pogoršalo zbog toga što se nije držao ljekova i uticajem inače pesimističnog životnog stava Vinsent je izvršio samoubistvo.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s