Autizam, uzroci i liječenje

Autizam nema poznatih uzroka. S obzirom na složenost bolesti, kao i činjenicu da se simptomi i njihova ozbiljnost razlikuju, vjerovatno postoji više mogućih uzroka. Genetika i okolina mogu igrati ulogu.

Genetski problemi koji utiču na autizam

Čini se kako je nekoliko gena uključeno u autizam. Neki mogu učiniti da su djeca osjetljivija na poremećaje, drugi utiču na razvoj mozga odnosno na način na koji moždane ćelije komuniciraju. Takođe, neki geni mogu odrediti težinu simptoma.

Uticaj gena se razlikuje u svakom individualnom slučaju, ali sigurno je da je vrlo bitan, bez obzira je li riječ o naslednom genetskom poremećaju ili onom koji se razvio spontano.

 

Spoljašnji činioci koji utiču na autizam

Naučnici trenutno istražuju da li na autizam utiču faktori poput virusnih infekcija, komplikacija u trudnoći.

Jedna od najvećih kontroverzi u autizmu je tvrdnja da postoji veza izmađu autizma i nekih dječijih vakcina, posebno MMR vakcine protiv ospica, zauški, rubeole.

Uprkos  opsežnim istraživanjima, nema pouzdanih studija koje pokazuju vezu između autizma I vakcine.

Faktori rizika za nastanak autizma

Autizam jednako zahvata svu djecu, ali neki činioci povećavaju rizik:

  • Pol djeteta– dječaci imaju četiri do pet puta veću vjerovatnoću da razviju autizam od djevojčica
  • Porodična anamneza–porodice koje imaju jedno dijete s autizmom imaju povećan rizik da će i drugo dijete razviti poremećaj
  • Ostali poremećaji– djeca s određenim medicinskim poteškoćama imaju veći rizik od autizma. Ti poremećaji uključuju Fragile X sindrom, naslednu bolest koja uzrokuje intelektualne probleme, gomoljastu sklerozu, stanje u kojem se u mozgu razvijaju benigni tumori, te neurološki poremećaji kao što je Tourettov sindrom i epilepsija koja uzrokuje napade.
  • Starost roditelja– postoje indikacije da starost roditelja predstavlja faktor rizika za nastanak autizma odnosno da je autizam češći kod djece koja imaju starije roditelje. Ipak, nije provedeno dovoljno istraživanja kako bi se potvrdile ove teze.

Liječenje autizma

Ne postoji lijek za autizam, pa čak ni terapija koja bi odgovarala svima. Liječenje je vrlo individualno, a cilj je prvenstveno povećanje djetetovih sposobnosti smanjivanjem simptoma i podrška u razvoju i učenju.

Liječenje autizma može uključivati terapije usmjerene na:

  • Ponašanje i komunikacijske terapije– mnogi programi su usmjereni na rješavanje niza socijalnih, jezičnih i bihevioralnih poteškoća povezanih s autizmom. Terapija je djelimično usmjerena na smanjenje problema u ponašanju i sticanje novih vještina, dok je drugi fokus na tome kako postupati u društvenim situacijama ili pomoći djetetu da ostvari bolju komunikciju.
  • Obrazovanje– djeca s autizmom mogu vrlo dobro usvajati nova znanja u sklopu strukturiranih obrazovnih programa. Razvijeni programi stručnjaka i razne aktivnosti poboljšavaju djetetove socijalne i komunikacijske vjestine, ponašanje i vještinu improvizacije. Predškolska djeca koja su upućena na intenzivnu, individualnu terapiju vrlo dobro napreduju.
  • Porodična terapija– tokom porodične terapije roditelji i članovi porodice mogu naučiti kako razviti interakciju i komunicirati sa djetetom na način koji njemu odgovara, kako rješavati probleme u ponašanju te kako razviti vještine koje su potrebne da bi pomogli djetetu u njegovom razvoju.
  • Lijekovi– premda se autizam ne može izliječiti, određeni lijekovi mogu pomoći vašem djetetu u kontroli simptoma. Na primjer, antidepresivi mogu biti propisani zaanksioznost ili antipsihotici za probleme u ponašanju. Lijekovi se propisuju i ukoliko je autizam popraćen hiperaktivnošću djeteta.

Alternativne metode liječenja autizma

U liječenju autizma koriste se mnoge alternativne i komplementarne metode kojima se nastoje smanjiti simptomi autizma. Primjer su kreativne terapije, koje su usmjerene na smanjenje djetetove osjetljivosti na dodir ili zvuk kroz muziku ili slikanje; terapije bazirane na poboljšanju senzornih čula i sl.

Djeca s autizmom različito reaguju na ovakve oblike terapija i zato se prvo  preporučuje da se potraži savjet od stručne osobe.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s