Uticaj pola ljekara na nivo smrtnosti

Boston- pokazano je da hospitalizovani pacijenti liječeni od strane ženskih ljekara imaju manje šanse da umru u roku od 30 dana po dolasku u bolnicu, ili 30 dana po otpuštanju iz bolnice, dok ukoliko je ljekar osoba muškog pola veće su šanse za umiranje. To pokazuju rezulati studije sporovedene od strane istraživača sa Harvarda TH Chan School of Public Health. To je prvo istraživanje koje govori o razlikama u tome kako muškarci i žene ljekari mogu uticati na sami ishod liječenja.

Istraživači procjenjuju da kad bi muški ljekari mogli da postignu iste rezultate kao i njihove koleginice, bilo bi 32.000 manje smrtnih slučajeva svake godine.

„Razlika u stopama smrtnosti nas je iznenadila“, rekao je glavni autor Usuke Tsugava, naučni saradnik u Zavodu za zdravstvenu politiku i menadžment. „Čini se da je pol ljekara posebno značajan kad su u pitanju najbolesniji pacijenti. Ovi nalazi ukazuju na to da potencijalne razlike u praksi između muških i ženskih ljekara može imati značajne kliničke implikacije.“

Prethodne studije govorile su o razlikama u praksi između muških i ženskih ljekara, tako da je utvrđeno da se žene ljekari češće pridržavaju kliničkih smjernica i više komuniciraju sa pacijentom, ali ovo je prva nacionalna studija koja govori kako razlike izmedju muških i ženskih ljekara utiču na sami ishod liječenja.

Istraživači su otkrili da pacijenti, tretirani od strane ženskog lekara, imju je 4% niži relativni rizik od preranog umiranja i 5% manje šanse da budu primljeni ponovo u bolnicu 30 dana po otpuštanju.

Istraživači su testirali početnu hipotezu u odnosu na razna klinička stanja i varijacije u ozbiljnosti bolesti I u svakom slučaju hipoteza je bila potvrdjena. Kasnije kada su ograničili  svoju analizu na odnos hospitalizovani – ljekar u domenu bolničke njege, u kojima su pacijenti nasumično raspoređeni rezulat je takodje bio dosledan.

Studija je objavljena 19. decembar, 2016 u JAMA časopisu  interne medicine.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: