Nedostatak sna u vezi sa rezultatima u školi

Studija Džejmsa Pagela i saradnika  Univeziteta Kolorado je utvrdila da nedovoljno spavanje može da ima negativan efekat na aktivnosti sjutradan, i to  ne samo na rad kod odraslih nego i kod djece u obavljanju svakodnevnih obaveza u školi. Adolescenti koji imaju poremećaj sna imaju veće šanse da dobiju loše ocjene. Na osnovu 238 upitnika kojima su ispitani učenici srednjih škola, utvrđeno je da učenici koji su imali lošiji uspjeh u škoplo  su se više osjećali nemirno, imali su bolove u stopalima prilikom pokušavanja da se uspavaju, hrkali su, teško su se budili ujutru, teško su se  koncentrisali tokom dana i spavali su na času.

Veliki broj istraživanja urađenih prije studje Džejmsa Pagela i saradnika su utvrdili da adolescenti koji prijavljuju neadekvatan san ili san lošeg kavaliteta nisu obavljali uredno svoje školske aktivnosti kao njihovi vršnjaci koji se nisu žalili na loš san, što znači da ova studija pruža dodatne dokaze koji ukazuju da poremećaji spavanja na visokim frekfencijama kod adolescenata značajno utiču na dnevne aktivnosti.

Nemirne noge , teškoće koncentrisanja tokom dana mogu biti simptom poremećaja pažnje i hiperaktivnosti (ADHD), dijagnozom koja je povezana sa lošim uspjehom. Studija zaključuje da je važno da roditelji razgovaraju o problemima sna kod svojih tinejdžera sa ljekarima opšte prakse, i , ako je potrebno, odraditi  ADHD screening.

baby-1151351_960_720

U nastavku ćemo vam prikazati savjete za bolji san koji mogu doprijenti boljem uspjehu u školi:

  • Spavati redovno i duže vrijeme. Ne ostajati do kasno i raditi zadatke prije ispita ili za domaći zadatak. Ako imate previše vannastavnih aktivnosti koje vam oduzimaju vrijeme, valjalo bi da ih smanjite.

  • Ukoliko ne možete da zaspete u narednih 20 minuta, možete izaći iz kreveta i raditi aktivnosti koje vas opuštaju, kao što je čitanje i slušanje mužike, dok se dovoljno ne umorite da bi otišli u krevet.

  • Ustati u isto vrijeme svakog jutra.

  • Imajte redovan raspored.

  • Poželjno bi bilo da ne gledate tv, čitate, jedete u krevetu.

  • Smatra se da za dobar san ne bi bilo korisno  uzimati bilo koji kofein posle ručka.

  • Ne odlaziti u krevet gledan ili odmah posle jela.

  • Izbjegavati trže vjezbe ui roku od 6 sati prije spavanja.

  • Pokušajte da se ne bavite mislima koje vam izazivaju brigu.

  • I neka vasa spavaća soba bude mračna i učinite da bude dovoljno tišine.

 

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s