Predbračne sumnje-da li stupiti u brak ukoliko imamo nedoumice?

Naučna studija je potvrdila svoju sumnju u to da nedoumice prije braka dovode do nesrećnog braka. Naučnici tvrde da ukoliko žene imaju sumnje prije stupanja u brak često su znak upozorenja za probleme u bračnom životu. UCLA studije predviđaju da  nesigurnost prije braka, posebno kod žena, predviđa veću stopu razvoda i manju bračnu satisfakciju.

Džastin Lavner smatra da sve osobe misle da predbračne sumnje ima svaki par i da nema potrebe da se opterećuju sa njima. Mada, prema riječima ovog autora, te sumnje ne treba ignorisati. Žene koje su imale sumnju u započinjanje braka imale su 2, 5 puta veće šanse da se razvedu u naredne četiri godine braka od onih koje to nijesu imale. Međutim, parovi koji su bili i posle četiri godine u braku, bili su manje zadovoljni brakom.

Psiholozi su proučavali 464 supružnika ( 232 para) u Los Anđelesu u prvih nekoliko mjeseci braka i sprovodili prateće ankete na svakih šest mjeseci za četiri godine. Prosječna starost muškaraca bila je 27 godina, a žena 25. Israživanje je obavljeno u online verziji.

Na pitanje: „Da li ste oklijevali da stupite u brak?“ na prvom razgovoru, 47% muškaraca i 38% žena su potvrdili ovu izjavu. Vidimo da je manji broj žena sumnjao u svoj brak u odnosu na muškarce, njhove sumnje su bile značajnije u predviđanju problema nakon vjenčanja što je i potvrđeno istraživanjem.

Žene, njih 19%, koje su potvrdile da su imale sumnje prije braka razvele su se četiri godine kasnije, u poređenju sa njih 8% koje nisu potvrdile da nisu imale nedoumice. 14% muškaraca koji su prijavili da su imali sumnje prije braka razveli su se u naredne četiri godine, u poređenju sa njih 4% koji nisu potvrdili nedoumice.

shoes-634525_960_720.jpgSumnja se pokazala kao odlučujući faktor, bez obzira na to koliko su zadovoljni supružnici sa svojim vezama tokom intervjua, da li su se njihovi roditelji razveli, da li je par živio prije vjenčanja zajedno i koliko je teško bilo njihovo angažovanje.

U 36% parova koji nisu imali nikakve sumnje u stupanje u brak. Od tih parova, 6% su se razveli u roku od tri godine. U grupi gdje je muškarac imao samo nedoumice u vezi stupanja u brak, 10% parova su se razveli, u drugoj grupi, gdje je žena imala nedoumice 18% parova su se razveli. U grupi gdje su oboje  imali nedoumice, razvelo se njih 20%.

Levner, inače jedan od autora istraživanja, napominje da ukoliko žene prije braka sumnjaju u njega, to ne treba da olako odbace. On smatra da se sumnja neće ni posle stupanja u brak nestati i da ljubav nije dovoljna za prevazilaženje problema.

Ono što moramo napomenuti jeste da psiholozi ne savjetuju žene ukoliko imaju predbračne nedoumice da odmah okončaju vezu. Psiholozi savjetuju da je potrebno da par razgovara o problemima koji ih muče i da olako ne stupaju u brak.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s