Koliko prihvatamo svoje tijelo?

Uprokos rastu stope gojaznosti u Sjedinjenim Američkim Državama, kulturi gdje gdje postoji najveći broj osoba koje su opsjednute selfijem i izgledom, izgleda da žene prihvataju svoje tijelo više nego što je to bilo prije, bar kada je u pitanju težina prema istraživanju koje je predstavila Asocijacjija američkih psihologa.

Brajan Karazija koji je predstavio istraživanje navodi da u zabrinutost u vezi izgleda tijela se smanjila u poslednjem periodu. Nezadovoljstvo tijelom nije samo prediktor poremećaja u ishrani, kao što su anoreksija i opsesivno prejedanje, već može uticati na razvoj depresije. Istraživanja koja su sprovedena 1990-tih su utvrđivala da  je postojao veliki procenat žena koje su bile nezadovoljne tjelesnim izgledom.

scale-403585_960_720Karazija i saradnici su sproveli meta-analizu više od 250 studija u kojima su učestvovali  100,228 učesnika od 1981. do 2012. godine povodom analiziranja trendova u načinima na koji ljudi misle o svom tijelu, posebno u odnosu na težinu. Studijom je utvrđeno da su žene bile konstantno nezadovoljne svojim tijelom u odnosu na muškarce, ali se može primjetiti da se kod žena nezadovoljstvo smanjilo tokom vremena dok je kod muškaraca nezadovoljstvo ostalo relativno konstantno tokom vremena.

Problemi tjelesne sheme muškaraca nijesu uvijek u vezi sa mršavosti, a često može biti bodybuilder-331671_960_720vezana za muskulaturu.
Istraživači su sproveli sličnu meta-analizu, ali ovaj put vezanu za mišićnu masu. Analizrana je 81 studija u kojima su ispitivani  23,000 učesnika starijih od 14 godina. Istraživači su ustanovili da su muškarci prijavljivali nezadovoljstvo vezano za mišićavost nego žene i to nezadovoljstvo je, u oba slučaja, ostalo nepromjenjeno.

Obje meta-analize nisu zavisile od geografskog regiona ili starosti. Zbog roga je Karazija napomenuo da je bilo veoma iznenađujuća, pogotovo za SAD, jer postoji veliki broj osoba koje pate od gojaznosti. Karazija smatra da su ovi nalazi moguće rezultat uticaja medija koji sada, pored mršavosti, prikazuju modele koji su gojazni ili prosječne tjelesne mase.

Istraživači ovih studija smatraju da su rezultati pozitivni u tom smjeru da se vidi da dolazi do pozitivne promjene u društvenim pritiscima kojima se žene suočavaju ka većem prihvatanju tijela i različitosti vezanih za tijelo.

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s