Pataloško kockanje

Patološko kockanje je ozbiljan poremećaj koji može uništiti živote. Ne samo onog koji kocka nego i osoba iz njegove najbliže okoline. Javlja se kod oba pola, bez obzira na kulturu i socioekonomski status. Češći je kod muškaraca u odnosu na žene. Kod žena počinje u kasnijem životnom dobu i obično mu prethodi depresivna epizoda.

Pataloško kockanje karakteriše nekontrolisana želja da se nastavi kockanje bez obzira na posledice. Poremećaj počinje najčešće u kasnim tinejdžerskim godinama.

roulette-1003120_960_720Tipično je da se razvija tokom vremena, rijetko se javlja nakon samo jednog uloga/igre. Mnogo ljudi je godinama uključeno u takozvano socijalno prihvatljivo kockanje bez značajnijih problema ili posledica.Međutim, učestalo kockanje ili stresne situacije, uz prisutne faktore rizika, mogu pretvoriti povremeno kockanje u mnogo ozbiljniji poremećaj. U toku životnih kriza, stresa ili depresije pojačava se želja za kockanjem. Osoba sa problemom kockanja postaje preokupirana kockom i načinom da dođe do novca za kocku.

KOCKA JE U UZBUĐENJU

Za većinu patoloških kockara razlog za kockanje/klađenje nije u novcu nego u uzbuđenju. Održavanje uzbuđenja koje kocka donosi uključuje i preduzimanje sve većih rizika i ulaganje sve većih količina novca. Ulozi često prelaze sume koje osoba ima, a kamoli može sebi da priušti da izgubi. Za razliku od povremenih kockara patološki kockari su „primorani” da igraju da povrate uloženi novac. Ovaj obrazac vremenom postaje izrazito destruktivan.

Da bi došli do novca patološki kockari ga često pozajmljuju od osoba „s one strane zakona”, sa velikim kamatama, kao ulog budu nakit, stanovi, automobili… Ulazi se tako u začarani krug dugova, kocke, ličnih, porodičnih i profesionalnih problema…

Kockaju i muškarci i žene

Patološko kockanje se javlja kod oba pola, bez obzira na kulturu i socioekonomski status. Nije razjašnjen tačan uzrok nastanka već se smatra kombinacijom bioloških, smiley-1890481_960_720genetskih i faktora okoline. Češče se javlja kod mlađih osoba, naročito ukoliko je neko od roditelja imao ovaj problem. Takođe, češće je kod muškaraca u odnosu na žene. Kod žena počinje u kasnijem životnom dobu i obično mu prethodi depresivna epizoda.

Rezultati novih istraživanja pokazuju da se poslednjih godina razlike u „muškom” i „ženskom” obrascu patološkog kockanja sve više smanjuju. Kod patoloških kockara češći su zloupotreba supstanci, poremećaji ličnosti i poremećaji raspoloženja. Nekontrolisano kockanje može biti jedan od prvih simptoma bipolarnog afektivnog poremećaja.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s