Upravljanje emocijama

Najbazičnije sposobnosti za upravljanje emocijama su mentalizacija i neutralizacija.

Emocije nisu konj bez jahača. Ego emocionalno kompetentne osobe umije da „jaše“ na svojim emocijama, on određuje smjer kretanja, brzinu, način.

Emocionalno kompetentna osoba prepoznaje svoje emocije, ne guši ih, već pokušava da ih razumije, da ih mentalno obradi, da razmišlja o tome zašto se osjeća tako kako se osjeća, da razumije svoja osjećanja, motive, potrebe ali takodje i da razumije i emocije i motive za ponašanja drugih ljudi – da „mentalizuje“.

Emotivno zrela osoba koristi snagu svojih emocija, njihovu energiju, ali uspijeva da je balansira, da pretvori tu energiju u silu dostupnu njenom Egu za rešavanje problema, konstruktivnu akciju. Nju emocije ne preplavljuju, ona uspijeva da razmišlja „hladne glave“ i dok osjeća snažne emocije. Sposobnost balansiranja snažnih energija emocija (ljubavi – seksualnosti i agresije) zovemo „neutralizacija“.

lucky-ladybug-1949337__340

Sposobnost za neutralizaciju je sposobnost čoveka da održi svoje mišljenje razumnim tako što neutrališe svoje nagonske energije (seksualnu i agresivnu) pretvarajući ih u neutralnu energiju koja služi rešavanju problema, razumnom mišljenju i dolaženju do cilja.

Nerazvijena sposobnost proizvodi iracionalno mišljenje, preplavljeno agresijom ili libidinoznom potrebom, zaslijepljenost emocijama, impulsivno, iracionalno ponašanje. Doživljaj je sledeći:  “to je jače od mene”, “obuzelo me”, “moram to da dobijem ili uradim po svaku cijenu.

Razvijene sposobnosti neutralizacije i mentalizacije ogledaju se u sledećem: osoba ostaje trezvena i u emotivno nabijenim situacijama, razborita je, „ne gubi glavu“, objektivna je.

Funkcije neutralizacije su smirivanje strasti i balansiranje energije u korisnu energiju koju naš Ego može da upotrebi za rešavanje problema.

Funkcije mentalizacije su obrada emocija, prepoznavanje osjećanja, porekla osjećanja,  izvora potreba i odgovor na pitanje “zašto”, odnosno razumijevanje svog emotivnog stanja i stanja drugoga, stvaranje “teorije uma”.

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s