Psihološka podrška tokom mršavljenja

Fizičke promjene koje prate gubitak težine su očigledne. Tijelo izgleda ljepše, zdravije, smanjuje se šansa za srčana oboljenja, dijabetes, hipertenziju, rak. Blagodeti pravilno izubljenih kilograma su nebrojene. Ne treba  međutim da zaboravimo da pored toga što postajemo zdraviji u fizičkom smislu, prolazimo i kroz psihološke promjene i  boljitke. To je veoma važno jer je potrebno nositi se sa drugačijom slikom o sebi, pozitivnijom i produktivnijom. Gubitak težine nije samo praćen pozitivnim promjenama raspoloženja i mišljenja, već i većim samopouzdanjem, drugačijim doživljajem tijela i kvalitetom života.Nije samo poenta izgubiti težinu već i osećati se dobro u svom novom telu, kao i zadržati postignuto. Nekada to uopšte nije lako. Zapravo veoma često.

lake-constance-1937138_960_720Svako od nas ima svoju mentalnu reprezentaciju odnosno sliku tijela koja je urezana u naš um. Kada dobijemo više kilograma ili ih pak izgubimo, jedno vreme se naša slika tijela i realna slika razlikuju. One su u tzv kognitivnom neskladu. To možemo prepoznati u onim momentima kada se pogledamo  na fotografiji i iznenadimo se da na njoj izgledamo drugačije nego što smo mislili. Imamo recimo nakon dobijenih kilograma i dalje mršaviju sliku sebe u glavi i kada se ugledamo u ogledalu iznenadimo se, naravno neprijatno. Takođe nakon izgubljenih kilograma imamo neko vreme onu staru sliku-deblju sliku- sebe urezanu i kada se gledamo u ogledalu ne možemo da se nagledamo, kao da iznova i iznova potvrđujemo da je istina,kao da se tražimo u tom odrazu. Uprvi mah biramo garderobu u veličini koja nam je sada veiika. Potrebno je vreme da staru sliku zamenimo novom. Kako se to stručno kaže potrebno je da osvjestimo i integrišemo (pounutrimo) novu sliku o sebi, tako da vremenom ona bude u skladu sa odrazom u ogledalu.

Nerijetko je ljudima potrebna  psihološka pomoć tokom mršavljenja,posebno kada taj proces traje dugo, mjesecima. Koliko puta vam se desilo da kada postignete boljitak ni ne shvatajuči zbog čega počnete sa samosabotažom? Kako brojka na vagi krene da se smanjuje vi se počastite nekim slatkišem pa to slavlje malo potraje, taman toliko da se broj opet pomjeri na gore.

body-1822459_960_720Dešava se i kada neko skine veliki broj kilograma postane nekako ranjiviji, izloženiji, osetljiviji, bez svog štita. Osjeća se nelagodno jer je izložen pogledima. Zapitajte se ko ste vi sa pet, deset, dvadeset kilograma manje? Neko je jednostavno srećan jer je izgubio svoj višak, koji je recimo mali i nije prisutan dugo. Nekome je teško da se svog viška i psiholoških benefita koje je zbog toga imao, odrekne.

Nismo svi isti, nisu nam ista iskustva, nisu nam životne priče iste i ne prolazimo svi kroz iste psihološke procese tokom istog događaja, u ovom slučaju procesa mršavljenja.Nismo svi dobili višak kilograma iz istih razloga. Neko zaista jede prekomjerno, neko ima problema sa hormonima a neko je cio život na dijeti i nikako ne ide.  Pogrešno bi bilo vjerovati da je sve što se na psihičkom planu događa kao posledica gubitka kilograma –sreća-. Mnogo je složenije od toga.

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s