Kada je vrijeme za raskid?

Može se reći da je odgovor na ovo pitanje težak i komplikovan, kao i da zavisi od brojnih faktora.  Možemo se baviti pojedinostima veze ali ono što ostaje jeste da se osoba koja i razmišlja o raskidu i razilaženju duboko zamisli i oslušne svoja osjećanja.

Da li se i vi slažete sa onom „Ni haljinu ne valja krpiti, a kamoli ljubav. Bolje je otići.“?

Svaka veza ima svoje uspone i padove, veze su ciklus i postoje prepreke koje, ukoliko se prevaziđu zajedničkim snagama, vode ka harmoničnom i zdravom odnosu. Ovakvi periodi se prevazilaze uz zajedničku brižnost, želju i trud i samim tim se osnažuje veza između partnera.  Međutim, ukoliko vam se čini da nikako da prevladate i pređete preko nekih teškoća u vezi, imate osjećaj da nije dovoljno dobro ili  ne uživate u vremenu koje provodite sa partnerom onda je vrijeme da preispitate svoje i partnerove emocije i ponašanje.

Niko vam ne može saopštiti kada je vrijeme da se raziđete, to je put koji morate sami da odredite, a on će biti praćen snažnim emocijama i suočavanjem sa realnošću. Kada shvatite da sebe u budućnosti ne vidite sa partnerom, vrijeme je da i pored toga što vam je teško, o tome porazgovarate.

Raskid svima teško pada i mnogi ga doživljavaju kao ljubavni krah, međutim jako je važno pratiti nekoliko jednostavnih koraka koji mogu pomoći da na najbolji način i vi i partner shvatite da li je vrijeme za razlaz.

hands-1246170__340

Na samom početku recite kako se osjećate. Kada se doživi dovoljno stvari da negativni aspekti veze nadmaše  pozitivne, važno je o njima razgovarati. Važno je nezadovoljstvo izložiti  partneru.  Na taj način dajete sebi mogućnost da iskažete sebe ali i partneru dajete do znanja o čemu razmišljate i sa čime se borite. Ta osoba sa kojom više ne možete da budete, ista je osoba koja vam je pružila i  neke zaista divne trenutke.  Recite sve, jer  možda to bude pokretač za neku neverovatnu promjenu – da li kod vas ili partnera, iako to ne znači nužno i nastavak veze. Jako je bitno da partneru date prostora da i on kaže kako se osjeća, o čemu razmišlja – saslušajte. 

Ovo nije uputsvo kako raskinuti, ovo su smjernice na koji način komunicirati u vezi kada razmišljamo o tome kuda veza vodi, kada se osjećamo usamljeno pored partnera, kada nismo zadovoljni odnosom, kada osjećamo da gubimo sebe ili ako se osjećamo kao da nas veza guši, kao da gubimo vreme ili propuštamo neke momente života kroz koje bismo voleli da prolazimo sami.

U takvim situacijama ljudi često izbegavaju raskid i pitaju se da li je pravo vrijeme, da li možda bježe od vezivanja, da li će ikada ponovo biti zaljubljeni i voljeti. Ponekad ovaj strah od bola, strah od razilaženja ili načina na koji da raskinemo može da nas zadrži na mjestu na kojem više nismo srećni i koje nas ne ispunjava. Ukoliko vaše dane, zajedničke dane koje provodite sa partnerom, boje ovakva osjećanja, vrijeme je da razmislite i oslušnete sebe i kroz dobru komunikaciju odlučite koji je put kojim ćete krenuti.

Ono što je sigurno jeste da svako od nas najbolje zna kako postupiti samo ako posluša unutrašnji glas i ono što mu srce govori, jasno je da ni mozak ne smijemo zanemariti.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s