Pozitivno roditeljstvo

Vaspitanje dece po principu “batina je iz raja izašla“i dalje je veoma prisutno u repertoaru disciplinskih postupaka koje roditelji primenjuju u podizanju svoje dece. Razlog za to je delimično u tradicionalnim vrednostima koje su pažljivo negovane u našoj sredini a koje sugerišu da bez primene sile nema adekvatnog vaspitanja.

Suština roditeljstva je naučiti sarađivati, kroz davanje i primanje između djeteta i roditelja, ali i u tome da roditelji poštuju djetetov i vlastiti integritet. Djeca, upravo kao i odrasli, najbolje sarađuju s ljudima koji se prema njima odnose ljubazno, s poštovanjem, razumijevanjem i koji priznaju da su oni takođe osobe.

Ipak, neki roditelji vjeruju da je fizičko kažnjavanje (odnosno, udaranje djeteta rukom ili nekim sredstvom, npr. prutom ili kaisem ) učinkovit način da djeca čine ono što im se kaže. Iako djeca u tom trenutku mogu napraviti ono što vi želite da naprave, negativni učinci takvog kažnjavanja mogu potrajati čitav život.

Ono što je međutim činjenica je da fizička kazna, kako god je mi nazvali, za dete predstavlja nasilje i postupak koji ugrožava njegov fizički i psihički integritet.

Poznato je da djeca koja su iskusila fizičko kažnjavanje znaju imati:

  • lošije mentalno zdravlje (npr. manje samopouzdanja, češće depresije),
  • lošije odnose sa svojim roditeljima (odnosno, nasilje ih ne uči da poštuju roditelje, već da ih se boje te ih potiče na otpor i osvećivanje i/ili na odlazak od njih),
  • slabije razvijenu samokontrolu i slabije moralne standarde (odnosno, nasilje ne uči djecu razlozima i načinima ispravnog ponašanja),
  • pojačanu agresivnost i društveno neprihvatljivo ponašanje (odnosno, fizičko kažnjavanje djetetu ostavlja dojam da je agresivnost normalna, prihvatljiva i učinkovita).

Međutim, fizičko kažnjavanje nije jedino ponašanje koje ostavlja dubok trag na zdravlje djeteta. Takođe je važno izbjegavati ostale oblike ponašanja kojima se djeca ponižavaju i degradiraju, uključujući ismijavanje, izazivanje kod djeteta osjećaje bezvrijednosti, nevoljenosti, neprimjerenosti ili straha.

family-1784371__340

Pozitivno roditeljstvo iziskuje vrijeme koje bi djeci i roditeljima omogućilo da budu zajedno. Iako je to posebno važno u najranijim godinama djetetova života, ne smijemo zaboraviti da i tinejdžeri takođe trebaju roditelje koji će biti tu za njih.

Pozitivno roditeljstvo bazirano je poštovanju deteta i na izgradnji nenasilnog okruženja u kome roditelji ne koriste fizičko ili psihički ponižavajuće kažnjavanje radi razrešavanja određenih problema. Pozitivno roditeljstvo predstavlja alternativu fizičkom kažnjavanju koje se može kretati od toga da svoje dete umesto pljuskom smirite humorom ili skretanjem pažnje na nešto drugo, do toga da svoje starije dete zamolite da popravi štetu i nadoknadi određene propuste umesto da ga nazivate pogrdnim imenima.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s